Legfontosabb fotók és írások,
legjobb árak ITT

Unical blog

Érdeklődő kérdezte: 1. rész

HŐSZIVATTYÚBAN gondolkodjunk vagy KONDENZÁCIÓS KAZÁNBAN?
egy-egy családiház, illetve egy-egy lakás számára
VAGY MELYIK MÁSFAJTA FŰTÉSI MEGOLDÁS a LEGJOBB?

1. rész

1.
FATÜZELÉS:
2020.01.01-től EU-n belül nem szabad üzembe helyezni új vegyestüzelésű kazánt, csak faelgázosító kazánt. Mi ennek az oka?

Idézek az egyik régi írásomból, miszerint a gáztüzeléshez képest …..:
fatüzeléssel 700-szor több SO2-t (kéndioxid), 20-szor több CO-t (szénmonoxid) és 10-szer több port enged a saját környezetébe, szóval a fatüzelés az olcsó fás-kazánokkal borzalmasan környezetszennyező!!! Ezektől van a fűtési idényben a szmog! A nem-szeles napokon, még a falvakban is füstös szokott lenni a levegő! 2016-ban már megjelent az a riasztó hír, miszerint Magyarországon még világviszonylatban is túl magas a levegő szálló-por koncentrációja, amelynek kb. 2/3-a a lakossági vegyes tüzelésű kazánoktól és kandallóktól származik. A tűzifa ugyan Megújuló Energiának számít, de a rossz kazánok miatt környezetszennyező!
Sőt!
Ha távolról nézzük a Glóbus-t, akkor a fa levelei megesznek valamennyi CO2-t, és amikor elégetik a fát, akkor ugyannyi CO2 kerül az égbe. Tehát távolról nézve nincs a Glóbusnak többlet-CO2 terhelése!
De!!!
De ha közelről nézünk egy települést, akkor a fa levelei 10 év alatt megettek valamennyi CO2-t a településen kívüli erdőben. Aztán ezt a fát eltüzeljük 1 nap alatt a településen belül és 1 nap alatt annyi CO2-t engedünk a légtérbe a településen belül, amennyit a fa megevett 10 év alatt a településen kívül. És ha mindezt rengeteg nem-túl-jó minőségű kazánban vagy kandallóban egyszerre teszik meg a buta emberek, akkor olyan nagy lesz a szmog, füst és por, hogy én bizony nem szeretnék lakni ilyen településen.

Szóval a fatüzeléshez sokkal korszerűbb tüzelő berendezést kellene használni, pl. faelgázosító kazánt, pl. Unical FIREX.
Viszont ha a családi ház -15°C-ban kevesebb, mint 10 kW-os, (mert pl. jól hőszigetelt), akkor kevésbé javaslom a faelgázosító kazán alkalmazását, és némelyik kuncsaftunk, akinek volt erdője, az is inkább úgy döntött, hogy a jövőben inkább el fogja adni az erdejéből kitermelt fát, és annak árából inkább fizetni fogja a kényelmesebb és kevésbé szennyező kondenzációs kazánnal történő fűtés rezsijét.
Megemlítem még, mert nagyon sok lakó rosszul informált, hogy faelgázosító kazánokba nem való sem kuglifa, sem hasábfa, sem fa metszési maradékok, sem deszkadarabok, kizárólag száraz(!) farönköket szabad bepakolni egy faelgázosító kazánba, és semmit sem szabad betenni keresztben, sem srégen, kizárólag egymás mellé párhuzamosan majd a következő sorban is egymás mellé párhuzamosan!
Kandalló és cserépkályha alkalmankénti fűtésre és tartalékfűtésre természetesen jó lehet.


2.
ELEKTROMOS FŰTÉS:
Azokban az országokban éri meg, ahol a gáz kWh ugyanolyan drága, mint az áram kWh, pl. Skandináv országok, Franciaország, stb., stb. De Magyarországon az áram kb. 2,5-szer drágább, mint a földgáz, és áram puffereink nincsenek, gáztárolóink pedig bőven vannak. És Magyarországon az áram nagy részét gázos erőművek készítik és füstölő fás erőművek, és másként szennyező atomerőmű, és a téli hónapokban alig segítenek be a napelemek az országos rendszerbe. Éjszaka pedig sem nyáron sem télen nem segítenek be a napelemek az országos áramtermelésbe. Svédországban rengeteg vízi erőmű termeli az áramot és azok az erőművek nem füstölnek, sőt éjszaka is besegítenek az országos áramtermelésbe, de Magyarországon nem lehet vízi erőművek tömkelegét létesíteni, mert nincs nagy esésű rengeteg folyónk és patakunk.
Így azokban a magyar lakásokban és családi házakban, ahol -15°C-ban 2…3 kW feletti fűtési hőigény van, ott egyáltalán nem javasolom sem az elektromos hősugárzókat, sem az elektromos hő-légfúvókat, sem az olaj-radiátorokat, sem az elektromos kazánt, sem semmilyen COP=1 tisztán elektromos fűtést, (ezek szerintem csak tartalékként jöhetnek szóba), mert különben a gatyáját fogja ráfizetni a folyamatos elektromos fűtésre. Az olcsóbb típusú elektromos fűtőfóliákkal pedig vigyázzon, mert még elektromos szmogot is keltenek, ami hosszú távon lehet, hogy nem használ az egészségnek.
Persze akadt már néhány olyan energetikailag tudatlan lakó, aki elektromos kazánt rakatott a nagy családi házához és 20/21 telén 120 eFt/hó volt a fűtési villanyszámlája.

És azt is vegyék figyelembe, hogy elektromos fűtéssel nyáron nem lehet hűteni, hőszivattyúval pedig igen!
És azt is vegyék figyelembe, hogy az elektromos fűtés kb. 3,5-szer több áramot használ el mint egy hőszivattyú, így még ha van is napelemek által megtermelt és megmaradt sok kWh energiája, abból egy elektromos fűtéssel 3,5-szer kevesebb ideig tud fűteni, mint egy hőszivattyúval.
És azt is vegyék figyelembe, hogy ha H-tarifával 40%-kal olcsóbb áramot kap egy hőszivattyú számára, akkor ugyanannyi áram-díjból a hőszivattyúval kb. 5,5-szer több kWh-t tud fűteni, mintha elektromos fűtéssel tenné. (az 5,5-szeres érték nem(!) elírás).
Klímával fűteni és hűteni témakört lejjebb tárgyalom, lásd a hőszivattyú fejezetben.


3.
KONDENZÁCIÓS KAZÁN témája:

Ha meglévő régi családi házuk (lakásuk) van, ahol működött már régi gázkazán is, és főként radiátoros fűtés van (amivel sajnos nem lehet hűteni), akkor a javasolt megoldás szinte minden ilyen esetben bizony nem egy-egy hőszivattyú alkalmazása.
Már csak azért is, mert ilyen esetben a régi gázkazán kicserélése kondenzációs kazánra, az. kb. 0,8…1,3 mFt-os nagyságrend.
Míg a hőszivattyú körüli komplett beruházási összköltség, tehát nem csak a hőszivattyú ára, hanem minden körülötte szükséges cső és szerelvény és csőhéjak és puffer és csőszerelési és elektromos szerelési díjköltségek együttesen, hőszivattyús melegvíz-termelés nélkül (HMV nélkül) is jóval drágább:
5 kW-os házhoz/lakáshoz kb. bruttó 2…3 millió Ft,
10 kW-os házhoz/lakáshoz kb. bruttó 2,7…4 millió Ft.

ÁLTALÁBAN EGYÉRTELMŰ, hogy MEGLÉVŐ régi CSALÁDI HÁZHOZ/LAKÁSHOZ
(ahol gázkazános meglévő radiátoros fűtés van) a leggyakrabban javasolható megoldás a régi gázkazán lecserélése pl. Unical kicsi kondenzációs kazánra.

Pl. egy 85 m2-es Kádár-kocka ház -15°C hidegben kb. 16…17 kW-os, (ősszel-tavasszal 3…8 kW-os), ilyen nem jól hőszigetelt házhoz egyáltalán nem javasolt használni semmilyen(!) hőszivattyút sem!!! Talán(!), esetleg(!), csak azután, ha sok-sok millióért előbb leszigetelik a padlást, aztán megoldják az ablakok 3. üvegrétegét és az ablak-rések tömítését, aztán a falak hőszigetelését is.

Aztán pl. egy 1987…2000 között épült földszint + tetőteres 80+80 m2-es családi ház (földszinten padlófűtéssel, tetőtérben radiátoros fűtéssel, áthidalók előtt és koszorúk előtt minimum 5 cm-es Nikecell hőszigeteléssel, tetőhéjazatban 15 cm kőzetgyapottal) -15°C hidegben kb. 12..13 kW-os, (ősszel-tavasszal csak 2…6 kW-os). Én még ehhez is inkább a régi kazán lecserélését javasolom kondenzációs kazánra, pl. Unicalra, amivel ilyen házban kb. 35% fűtési gáz megtakarítható. És nyári hűtésre pedig a tetőtérbe néhány klíma beszerelését javasolom, pl. Unical klíma.
De ha még jobban hőszigetelnék a falakat és az ablakokon 3. üvegrétegeket is alkalmaznának, akkor már szóba jöhet a hőszivattyús fűtés is, nyári hűtés miatt pedig a tetőtérben vagy néhány radiátor kicserélése Fan-coil-ra és az azokhoz előremenő-és-visszatérő összes cső zártcellás hőszigetelése,
vagy
hűtésre beszereltethetnek egy-két Unical YON klímát, ami egyébként levegő-levegő hőszivattyú is, és amely beltéri (ha a távirányítón megnyomják a FRESH azaz friss gombot), 2..3 nap működtetés után 99%-ban megtisztítja a helyiség levegőjét portól, pollentől, atkáktól, füsttől, szagoktól, bacilusoktól, és a tesztelt vírusoktól is. Legújabb japán kutatások szerint a COVID-tól is. És az YON klíma beltérije a versenytársakkal szemben is különlegesen csendes, hiszen a hálószobai 10H beltéri éjszakai sleep üzemmódban csak 20dB(A), ami kb. nem is hallható.


4.
HŐSZIGETELÉS ELŐTT ELŐBB INKÁBB CSERÉLJE LE A RÉGI KAZÁNJÁT
olyan KONDENZÁCIÓS KZÁNRA, amelyik 2…3 kW teljesítményekre is le tud modulálni!
Mert FIGYELEM!
HA SOK-SOK MILLIÓ Ft-ért ELŐBB SZIGETELNEK, (tetőn, falakon, és 3. üvegréteget tesznek ablakokra) de MEGHAGYJÁK a RÉGI GÁZKAZÁNT, akkor NAGYON(!) KEVÉS FŰTÉSI ENERGFIÁT FOGNAK MEGTAKARÍTANI! Lehet, hogy a szigetelés miatt a ház hővesztesége kb. fele annyi lett, mint korábban volt,
de a régi gázkazánnal a GÁZFOGYASZTÁS:
- padlófűtés esetén (tehetetlen padlófűtési tömegeknél) csak kb. 25-35%-kal lesz kevesebb 50% helyett,
- vastag acélcsövekkel szerelt nagy tagos radiátoros fűtésnél csak kb. 20%-kal lesz kevesebb 50% helyett,
- vékony csövekkel szerelt lapradiátoros fűtés esetén pedig csak 0%...10%-kal lesz kevesebb 50% helyett.
MIÉRT?
Mert a régi típusú kazán még-még rosszabbá válik éppen a szigetelt ház még-még kisebb kW igénye miatt, ami miatt a régi kazán még-még többször fog ki-be-kapcsolgatni, nagyon-nagyon leromlik a hatásfoka, mert nem képes lemodulálni (leszabályozni) kicsi kW értékekre!!! Sőt már olyat is mértek hivatalosan és egy konkrét hazai családi házban, hogy szigetelték a házat, a szigetelés miatt a számítások alapján 40% fűtési gázt meg kellett volna takarítani, de mivel megmaradt a régi hagyományos gázkazán, és a fűtési rendszer pedig acélcsöves szivattyús lapradiátoros rendszer volt,
ÍGY A SZIGETELÉS UTÁN TÖBB LETT A HÁZ fűtési GÁZFOGYASZTÁSA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nem vicc!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ez a ténylegesen valóság! Ezt jelzi az elmélet is és természetesen a gyakorlat is. Mert a régi kazánok csak nagyon-nagyon rossz hatásfokkal képesek működni 2…10 kW között.

Nézzük meg, mennyi fűtési gázt lehet megtakarítani, ha a régi hagyományos vagy turbós gázkazánt előbb,
MÉG A HŐSZIGETELÉSEK ELŐTT,
lecserélik egy ténylegesen kitűnő kondenzációs kazánra, amelyik le tud modulálni akár 1,9 kW-ra is? Mint pl. Unical kondenzációs kazán.
Kazáncsere után (úgy, hogy előtte a házon plusz hőszigetelés nem történik), az alábbi fűtési gázmegtakarítást szokták tapasztalni:
- ha eredetileg padlófűtésük volt, akkor egy Unical kiskazánnal kb. 30% fűtési gázmegtakarítást szoktak elérni a régi gázkazánhoz képest,
- ha nagy tagos radiátoraik vannak és régi vastag acélcsövek, akkor kb. 35% fűtési gázmegtakarítást,
- ha pedig lapradiátorok vannak vékony csőrendszerrel szerelten, akkor akár 45% fűtési gázmegtakarítást is el szoktak érni!

És vegye figyelembe gazdaságilag, hogy a hőszigetelések sok millió Ft-ba kerülnek, és megmaradó régi kazánnal alig érnek el gázmegtakarítást,
míg a kazáncsere kondenzációs kazánra jóval kevesebbe kerül mint a hőszigetelések, mégis tetemes lesz a gázmegtakarítás (de csak jobbfajta kondenzációs kazánnal, amelyik le tud modulálni kb. 3 kW-ra is)!
Persze a kazáncsere után később még szigetelhetik is a házukat, hogy az előző bekezdésben említetteken túl még-még több megtakarítást érhessenek el. És ilyenkor a szigetelés után (éppen a szigetelés miatt) érdemes átparamétereztetni az Unical kiskazánt (a szervizes által) úgy, mintha az fűtési szempontból csak pl. egy 2....12 kW között moduláló (szabályozó) kazán lenne, hogy még-még kevesebbet fogyaszthasson!!!
A kazán használati meleg víz (HMV) termelése ilyen paraméterváltoztatás után is marad pl. 24 kW-on.

Folytatás a 2. részben ...

Főoldal - Unical - Kondenzációs kazán - Vegyestüzelésű kazán - Napkollektoros rendszerek - Hőszivattyúk - Nft