Legfontosabb fotók és írások,
legjobb árak ITT

Unical blog

Érdeklődő kérdezte: 2. rész

HŐSZIVATTYÚBAN gondolkodjunk vagy KONDENZÁCIÓS KAZÁNBAN?
egy-egy családiház, illetve egy-egy lakás számára
VAGY MELYIK MÁSFAJTA FŰTÉSI MEGOLDÁS a LEGJOBB?

2. rész

Folytatás ....

5.
HŐSZIVATTYÚ témája:


5.1.
LEVEGŐ-LEVEGŐ HŐSZIVATTYÚ, azaz köznyelven hőszivattyús klíma.
Az ilyen hőszivattyú az energia nagy részét a levegőből veszi, kisebbik része elektromos energia.

Vannak már olyan generálkivitelező partnereink, akik nem szerelnek be néhány családi házba sem, és néhány lakásba sem, sem radiátoros fűtést, sem padlófűtést, sem falfűtést, sem mennyezet-fűtést, sem Fan-coil-os fűtést, hanem levegő-levegő hőszivattyúkat alkalmaznak. Azaz egyszerűen beszerelnek 4…8 db hűt/fűt beltéri klímát vagy ugyanennyi kültérivel, vagy 1…2 db kültérivel. És pl. H tarifával üzemeltetik.

Pl. Unical YON klímákat, ami egyébként levegő-levegő hőszivattyú is, és amely beltéri (ha a távirányítón megnyomják a FRESH azaz friss gombot), 2..3 nap működtetés után 99%-ban megtisztítja a helyiség levegőjét portól, pollentől, atkáktól, füsttől, szagoktól, bacilusoktól, és a tesztelt vírusoktól is. Legújabb japán kutatások szerint a COVID-tól is. És az YON klíma beltérije a versenytársakkal szemben is különlegesen csendes, hiszen a hálószobai 10H beltéri éjszakai sleep üzemmódban csak 20dB(A), ami kb. nem is hallható.

Viszont megemlítem, hogy nem mindenki szereti, ha egy-egy klíma fújja a levegőt állandóan, így ez a megoldás bármennyire is egyszerűnek tűnik, nem felel meg mindenkinek. Van akinek a füle, szeme, feje, izületei, stb., nem szeretik a légfúvást. Sőt fűtéskor, a klíma hiába fújja a levegőt lefelé, a padló feletti rétegeket nem sikerül annyira felmelegíteni, így a padló hűvös marad, a plafon alatt pedig 8…12°C-kal melegebb lesz.


5.2
LEVEGŐ-VÍZ HŐSZIVATTYÚ
Az ilyen hőszivattyú az energia nagy részét a levegőből veszi, kisebbik része elektromos energia.

Ha a családi ház vagy lakás eleve kitűnően hőszigetelt (-15°C hidegben is max. 9..10 kW-tal kifűthető) és a fűtési rendszernek -15°C hidegben is elég a kb. 45°C-os előremenő hőmérséklet, és hűtési rendszert is szereltetnének, akkor bizony igencsak versenyképes megoldás egy Unical hőszivattyú, ami eleve tud hűteni is, és fűteni is, és HMV-t, azaz Használati Meleg Vizet is tud termelni. Bár ha meglévő villanybojler van vezérelt (régen éjszakainak nevezett) áramról fűtve, akkor akár maradhat a vezérelt áramról fűtött villanybojler is. Vagy maradhat a régi napkollektoros bojler. Vagy beszerelhetnek külön hőszivattyús bojlert is.

A legkisebb hőszivattyúk úgy néznek ki, mint egy klímának a kültérije, (bár mögötte minimum 40 cm szabad távolságot kell tartani, amerre fúj, arra pedig minimum 1,5 m, de inkább jóval több szabad távolságot kell tartani). Kültérbe kell tenni (vagy esetleg nagyon-nagyon-jól átszellőztetett padlásra vagy fészerbe), és úgy kell elképzelni, hogy ez egy olyan kazán, amihez nem kell gáz, nem füstöl, csak áram kell hozzá és energiát szív a kültéri levegőből. Bár télen nem képes 85°C-os előremenő hőmérsékletet adni úgy mint akár egy kondenzációs kazán, a nagyon hosszú élettartamra törekedvén és az energia-takarékosabb üzemállapotokra törekedvén a javasolt előremenő hőmérsékletek 30°C… 45°C közöttiek. Emiatt olyan fűtési rendszer kell hozzá, amihez elég ekkora előremenő hőmérséklet.
VIGYÁZZON! Van olyan hőszivattyú is, amely akár kb. 60°C előremenővel is képes üzemelni -15°C-ban is, nekünk is vannak ilyen ipari nagy hőszivattyúink, így ismerjük az ilyen típusokat, de ezek kompresszora túl van hajszolva így ezen kompresszorok élettartama csak kb. fele annyi, mint egy normás (standard) hőszivattyúé.

A hőszivattyú nyáron pedig hőszivattyús hűtőgépként is tud működni szintén úgy, hogy csak áram kell hozzá és energiát szív a kültéri levegőből, és kb. 18°C-os hűvös vizet be lehet juttatni vagy a mennyezet-hűtésbe vagy fal-hűtésbe, vagy gyakori a padló alatti csövekbe is hűvösítés (nem hűtés, csak hűvösítés) céljából, vagy 7°C-os hűvös vizet bejuttatni a ventilátoros Fan-coil-okba.

A hőszivattyú általi fűtési energia-megtakarítás pénzügyileg nézve kb. 30%-os lesz egy régi típusú gázkazánhoz képest, (és persze az áramszolgáltató felé kell fizetni, nem a gázszolgáltató felé), de ha hőszivattyús H áramtarifát is kér és kap az áramszolgáltatótól (ehhez külön villanyórát is kap), akkor kb. 55%-kal lesz olcsóbb a fűtési rezsije egy régi típusú gázkazánhoz képest.


5.3
VÍZ-VÍZ HŐSZIVATTYÚ
Az ilyen hőszivattyú az energia nagy részét a talajból veszi, kisebbik része elektromos energia.

A hőszivattyúk közül ennek a típusnak a legjobb az átlagos COP értéke fűtésre, sőt nyáron hűtésre a kompresszor működtetése nélkül, passzív hűtésként is lehet használni a hőszivattyú primer-oldalát (100 m-es szondákat, vagy kutat). Viszont a víz-víz hőszivattyúnak a legdrágább a beruházási költsége és bányahatósági engedély beszerzése is szükséges a telepítés előtt. Akinek van rá pénze, nyugodtan alkalmazzon ilyen hőszivattyút, de a szondák körüli hővezető „beton” kivitelezésére ügyeljenek, mert bizony néhány szondát úgy elrontanak a kivitelezők, hogy a 100 m szonda beomlik mondjuk 70 m mélységben és így az alsó 30 méter körül nem lesz hővezető kitöltés és a szonda alsó 30 m-es része, ami a legtöbb energiát adná, nem igazán működik. Mert a szondák körüli hővezető „beton” betöltését nem felülről kell kezdeni, hanem 100 m mélységben alulról kell kezdeni a hővezető „beton” feltöltést.


6.
NAPELEMEK FŰTÉSRE:
Előbb olvassa el a 2-es Elektromos fűtéshez írtakat.
És még egy fontos megjegyzés, mert drága rezsiköltségű nem javasolt megoldások is terjednek:
Írtam már, hogy 2..3 kW alatt jól alkalmazhatók a COP=1 elektromos fűtések is, mert ugyan 2,5…5,5-szer többe kerül majd a fűtés, de nagyon olcsó a beruházási költség. Csak néhány elektromos berendezés kell és kész! És napelemek is megtermelhetik a szükséges kWh energia mennyiséget.
DE!
De a tisztán elektromos fűtéshez kb. 3,5-szer több napelem kell, mint egy Unical levegő-víz hőszivattyúhoz! Így nyáron mit fog csinálni a rengeteg napelem által megtermelt rengeteg felesleges kWh-val? Így 3 kW-nál jóval több fűtést igénylő házakhoz semmiképpen nem javasolom a tisztán elektromos (COP=1, tehát hőszivattyúzás nélküli) fűtést még napelemekkel együtt sem!!!


7.1.
És hogy MELYIK FŰTÉSI MEGOLDÁS a LEGJOBB?
Ez részben pénztárca kérdése, részben pedig szubjektív döntés kérdése, hogy kinek mi tetszik?

De azért megemlítem, hogy Magyarországon a családi házak fűtéseinek nagyobb része nem ötös minőségű azért, mert az energetikailag tudatlan lakó nem terveztette meg a fűtését egy épületgépész tervezővel, hanem csak egy szerelőre bízta a fűtés megszerelését. Így még hőigény számítás sem készült, (hőigény = hőveszteség + légcsere hőigénye, minden helyiségre külön-külön kiszámolva), így a szerelő azt sem tudta, hogy melyik helyiség hány W-os pl. -15°C kinti hideg idején. Így a szerelő csak a hasára ütött és össze-vissza megbecsülte a helyiségenkénti W értékeket. Megjegyzem, hogy a W/légm3 alapon történő számolás (helyiségenként) egy BAROMSÁG, mindig is az volt.

Nézzünk erre egy példát:
1990-ben az akkori fogorvosom panaszkodott, hogy nem jó a fűtése (szivattyús, acélcsöves, lapradiátoros), mert néhol túl meleg van, néhol meg túl hideg. Segítségképpen kiszámoltam neki, hogy melyik helyiség hány W-os (ez sok órás munka), majd leellenőriztem, hogy a szerelő megfelelő méretű radiátorokat szerelt-e be minden helyiségbe. Volt olyan helyiség, ahová a szerelő kb. akkora radiátort rakott, mint én mint tervező is beterveztem volna. De volt olyan helyiség is, ahová 30%-kal nagyobb radiátort rakott, de volt olyan is, ahová 50%-kal nagyobbat, és volt olyan is, ahová 80%-kal nagyobbat rakott.
Hááát? Ennek a fűtésnek nem ötös a minőségi szintje, hanem talán kettes. Ettől kezdve ezt a fűtést nem lehet már jól beszabályozni sem! Hogy miért? Mert a hőleadók (radiátorok, vagy padlófűtés, vagy stb.) nem tudják, hogy az előremenő vizet kazán küldi-e vagy hőszivattyú? De akármi is küldi az előremenő vizet, az az akármi egy időpillanatban csak egyféle előremenő hőmérsékletet tud küldeni. Legyen mondjuk az előremenő hőmérséklet 60°C. OK! Minden radiátor ezt fogja megkapni. OK! Ez éppen jó annak a radiátornak, ami éppen megfelelő felületű, viszont a túl nagy radiátorok túlfűtenek. Ha pedig az előremenő hőmérséklet csak 40°C lenne, akkor a 80%-kal nagyobb radiátor lehet hogy éppen jól fűtene, de az összes többi radiátor alul fűtene.
Szóval már ott el lett rontva a fűtés, mielőtt elkezdte a szerelő a szerelést, mert az energetikailag tudatlan lakó nem készíttetett hőveszteség + légcsere hőigénye számítást.
SZÓVAL MINDENKÉPPEN KÉSZÍTTESSEN vagy HŐVESZTESÉG SZÁMÍTÁST EGY ÉPÜLETGÉPÉSZ ÁLTAL, vagy KÉSZÍTTESSEN pontos ENERGETIKAI TANÚSÍTVÁNYT (amiben a helyiségenkénti fűtési kWh hőmennyiség adatok is pontosan benne vannak, hogy legalább azok alapján jobban meg lehessen becsülni a helyiségek W hő-teljesítmény(!) igényének maximumát).


7.2.
KÖZPONTI FŰTÉS ESETÉN MILYENEK LEGYENEK A HŐLEADÓK?
Talán a padló + radiátoros fűtés és mennyezet-hűtés + néhány klíma együttese a legjobb. Bár ennek beruházási költségét nem fizeti meg mindenki.
Pl. 50%-nyit fűtsön a padlófűtés és 50%-nyit fűtsenek a radiátorok, így a lomha és lassú padlófűtés hátrányai eltűnnek, így igazán jól lehet takarékoskodni mert a helyiségekben akár 4…5°C helyiség hőmérséklettel alacsonyabbat is lehet tartani a munkában tartózkodás 9 órányi ideje alatt és az éjszakai 8 óra időtartam alatt. És a langyos padló örömeit is ki lehet használni, és azt is hogy a padlófűtés miatt 20°C helyiséghőmérséklet az kb. ugyanolyan hőérzetet jelent mint egy tisztán radiátoros fűtésnél a 22°C helyiséghőmérséklet. És a radiátoros fűtés gyorsaságát is ki lehet használni, amikor csak reggel 6:00 és 7:30 között kell melegebb a házban és délután 16:30 és 22:00 óra között.
Mivel a meleg eleve fölfelé száll, így kedvező a padlófűtés, a hűvös pedig eleve lefelé száll, tehát kedvező a mennyezet-hűtés. És egyik esetben sem érzünk légáramlatokat, hiszen nincs ventilátor sem, és nincs belülről koszosodó légcsatorna sem. És hogy néhány klíma miért kellhet, azt lásd 3 bekezdéssel lejjebb.

A központi szellőző rendszerrel én nem teljesen értek egyet, mert rossz levegőjű nagyvárosok néhány negyedében tényleg meg kell oldani a lakásokon belüli tisztább levegőt, de másutt és főleg vidéken ennek nem látom értelmét.

Ha a ház kiemelten árnyékolt és nyáron alig kell hűteni, akkor sok esetben elég a padlófűtés és nyáron pedig elegendő hűvösítést nyújt a kb. 18°C-os víz keringtetése a padló-csövekben.
De van olyan nyugati cég is, aki kizárólag a mennyezeti csőrendszerre esküszik, hogy az a legjobb, mert nyáron szépen lehet vele hűteni, télen pedig elegendő vele fűteni (igaz, a hő nem akar lefelé szállni, de a mennyezet hősugárzása fűt lefelé is), és a mennyezeti felületet soha nem fogja letakarni-lekorlátozni egy-egy nagy ágy, vagy bútor.

Viszont a mennyezet-hűtéseknek és padló-hűvösítésnek hátránya, hogy ha nyáron sok vendég is lesz a házban (egy-egy vendég 100 W radiátornak számít), akkor nem mindig elegendő a mennyezet hűtése vagy padló hűvösítése, és ilyenkor nem ártana bekapcsolni legalább a nappaliban egy gyorsabban hűtő és levegőt is tisztító YON klímát.

De a radiátoros fűtéseket sem kell elvetni, egyáltalán nem! Mert míg a padlófűtés (a betonban) lomha és lassan fűt fel és lassan hűl le, emiatt kevésbé lehet erősebben csökkentett hőmérsékleteket tartani a munkában töltött 9 órányi időtartamra és az éjszakai 8 órányi időtartamra. Tehát a padlófűtéssel a helyiségek hőmérsékleteinek nagyobb mértékű csökkentését, mint energia megtakarítási lehetőséget kevésbé lehet kihasználni. Míg megfelelően nagyra méretezett radiátorokkal jóval gyorsabban lehet felfűteni, így akár több fűtési költséget is meg lehet takarítani a padlófűtésekhez képest. De mivel a radiátorokkal nem lehet hűteni, így ha szükség van hűtésre is, akkor javasolható még pl. a levegőt is tisztító YON klíma.

Megemlítem még a Fan-coil-os fűtést/hűtést, ami érzeti szempontból kb. ugyanazt jelenti, mint a klímával való fűtés/hűtés. Gyors reagálású, de nem mindenki szereti a légáramlatokat.

És megemlítem még a légcsatornás fűtés/hűtéseket, (nem szellőzés, hanem fűtés/hűtés, ami jóval nagyobb légáramlatokat jelent), amiknél pedig az a hátrány, hogy a légcsatornák belső felülete pár év múlva elkoszolódik, elszennyeződik, beragacsosodik, baktériumok és gombák és atkák szaporodhatnak el benne. Így inkább azok a legkorszerűbb légcsatornák a jobbak (szerintem), amelyeket könnyű tisztítani belülről is, vagy ionizátoros elektromos berendezést kell telepíteni a befúvó légcsatorna fő ágába).
Tudom, hogy sok légcsatornás cég most támadni fog engem, de emlékeztetek mindenkit a következőkre: 2000. után terjedt az az először még kiválónak tűnő megoldás, hogy a kert végében egy 2 m magas légbeszívó oszlop, itt beszívták a levegőt szűrőn keresztül, aztán a légcsatorna hosszan, direkt kígyózó nyomvonalban haladt a terepszint alatt 1,5 mélységben be a házba. Hogy mikorra a nyári levegő beér a házba, addig lehűl a föld alatt, és mikorra a téli levegő beér a házba, addig felmelegszik a föld alatt. És utána még légtechnikai ellenáramú vagy keresztáramú hőcserélő….. De 10 évvel később kiderült, hogy a módszer nem válik be a földalatti nem tisztítható légcsatornák miatt. Mert télen is por és kosz és pollen és nyáka és atka és stb. került a földalatti légcsatornába, nyáron meg még a beszívott levegő le is hűlt a földalatti légcsatornában, így pára csapódott ki a levegőből és még penészedni is kezdett a földalatti légcsatorna. És nem igazán lehetett kitisztítani a légcsatornát.


8.
Szóval bárki is a lakó, előbb ne(!) egy egyszerű szerelőtől kérjen tanácsot, és ne is egy-egy képviselet tapasztalatokkal nem rendelkező marketinges emberétől, hanem ténylegesen felkészült és már legalább 10…20 év tapasztalattal rendelkező épületgépész mérnökétől kérjen tanácsot, még akkor is, ha a mérnök a tudásából él, és nem díjmentesen fog tanácsot osztogatni Önnek!

Kérem, nézze meg alaposabban a hivatalos honlapunkat, www.unical.hu = www.homor.hu ,
(nem unicalkazan.eu, mert az egy nagykazános kivitelező és fő-szervizes partnerünk,
és nem unicalkazan.hu, mert az pedig csak egy kiskazán szerviz pécsi központtal).

És írjon nekünk vagy hívjon bennünket bátran!
De ha Ön inkább „óccsóbb” termékeket keres, akkor kérem ne(!) zavarjon bennünket!

Üdv: Homor Miklós
homor.hu

Főoldal - Unical - Kondenzációs kazán - Vegyestüzelésű kazán - Napkollektoros rendszerek - Hőszivattyúk - Nft