Legfontosabb fotók és írások,
legjobb árak ITT

Unical blog

Érdeklődő kérdezte:

Családi házunkhoz Ön mit javasol?

Hőszivattyúban gondolkodjunk, vagy kondenzációs kazánban?

 

Válasz:

Ha meglévő családi házuk van ahol működött már régi gázkazán is, akkor egyértelműen gazdaságosabb megoldás a régi kazán lecserélése pl. Unical K+ kondenzációs kazánra, mert ezzel megtakarítanak kb. 30....45% gázt akkor is, ha nem szigetelik a házukat.

Ha padlófűtésük van, akkor kb. 30% lesz a fűtési gázmegtakarítás, ha nagy tagos radiátoraik vannak és régi vastag acélcsövek, akkor kb. 35% lesz a fűtési gázmegtakarítás, ha pedig lapradiátorok vannak vékony csőrendszerrel szerelten, akkor akár 45% is lesz a fűtési gázmegtakarítás. Persze később még szigetelhetik is a házukat és átállíttathatják a K+ kazánt úgy, mintha az egy 2....12 kW-os kazán lenne.

De FIGYELEM! Ha előbb szigetelnek és meghagyják a régi gázkazánt, akkor nem túl sok energiát fognak megtakarítani, mert a régi kazán még rosszabbá válik a szigetelt ház még kisebb kW igénye miatt, szóval a régi kazán még sokkal többször fog ki-be-kapcsolgatni, mert nem képes lemodulálni 2...3 kW-ra!!!

Hűtésre pedig néhány helyiségbe Unical kültéri-beltéri klímákat javasolok.

 

De ha a ház új és kitűnően hőszigetelt (-15°C hidegben is max. 9 kW-tal kell fűteni) és még be sincs vezetve a gáz, és hűtési rendszert is szereltetnének, akkor bizony igencsak versenyképes megoldás egy Unical hőszivattyú, ami eleve tud hűteni is, és fűteni is, és melegvizet is tud termelni. Bár ha meglévő villanybojler van vezérelt (régen éjszakai) áramról fűtve, akkor egyértelműen gazdaságosabb, ha a melegvíztermelés az ilyen villanybojleren marad.

Az ilyen hőszivattyú az energia nagy részét a levegőből veszi, kisebbik része elektromos energia.

A gép úgy néz ki, mint egy klímának a kültérije, tehát kültérbe kell tenni, vagy nagyon-jól átszellőztetett padlásra vagy fészerbe, és úgy kell elképzelni, hogy ez egy olyan kazán, amihez nem kell gáz, nem füstöl, csak áram kell hozzá és energiát szív a kültéri levegőből. Bár nem képes 85°C-os előremenő hőmérsékletet adni, csak kb. 55°C-osat, emiatt ennek megfelelő fűtési rendszer kell hozzá.

Nyáron pedig ipari hűtőgépként is tud működni szintén úgy, hogy csak áram kell hozzá és energiát szív a kültéri levegőből, és a hűvös vizet bejuttatja vagy mennyezet-hűtésbe vagy fal-hűtésbe, vagy Fan-coil-okba (ventilátoros „radiátoros” dobozokba). A fűtési energia-megtakarítás pénzügyileg nézve kb. 30%-os lesz egy régi gázkazánhoz képest, (és persze az áramszolgáltató felé kell fizetni, nem a gázszolgáltató felé), de ha hőszivattyús áramtarifát is kér és kap az áramszolgáltatótól, akkor kb. 55%-kal lesz olcsóbb a fűtési kifizetése egy régi gázkazánhoz képest.

 

Ha további részletek is érdeklik, akkor kérem nézze meg alaposabban a honlapunkat, www.unical.hu, majd hívjon bennünket telefonon is.

Üdv: Homor Miklós

 

Főoldal - Unical - Kondenzációs kazán - Vegyestüzelésű kazán - Napkollektoros rendszerek - Hőszivattyúk - Nft