Összehasonlítás

- néhány (35 kW alatti) fali kondenzációs gázkazán
és az Unical fali kondenzációs kazánja között

Kondenzációs kazánok összehasonlítása

Előre is leszögezem, hogy ne dőljön be azoknak a kazánokkal kapcsolatos reklámszövegeknek, hogy letisztult forma, meg hogy kompakt, meg hogy megbízható, meg hogy hókusz-pókusz, meg hogy könnyen kezelhető, meg hogy alacsony gázfogyasztás, stb. stb., mert mindezeket szinte minden mai kondenzációs kazánról leírhatja a forgalmazója! Javaslom, hogy legyen igazán körültekintő, ne bízzon az egyszerű szerelőkben, mert a túlnyomóan nagy többségük nem ismeri a mai kondenzációs gázkazánok igazán fontos részletmegoldásait! És a tervezőkről is ez a véleményem. Nyomozzon Ön, és derítse ki a kazánmárkák közötti igazi különbségeket, a részleteket! Mert a lényeg a részletekben van!!!

Előre leszögezem, hogy a konkurenciák kazánjai jogilag megfelelő termékek, de a hazai hagyományos üzemeltetési gyakorlatban (miszerint sok éven át nincs kazánkarbantartás) nagyon sok konkurencia kondenzációs kazánteste elég sok esetben vagy eldugul úgy, hogy nem lehet megjavítani, vagy kilyukad, vagy megreped! Az itáliai Unical gyár fali kondenzációs kazánjai viszont "bolondbiztos" konstrukciók! Nem azt mondom hogy jobb, csak azt hogy más! Döntsön Ön!

És akkor most nézzük a különbségeket tényszerűen:

I. Választék:

(Unical osztályzat 5-ös, a konkurenciát osztályozza le Ön)

 • faelgázosító kazántechnika kb. 7 kW-tól ... 1,6 MW-ig
 • gőzkazán technika 200 kg/órától ... 120.000 kg/óráig
 • blokkégős olaj/gáz-tüzelésűkazántechnika 48 MW-ig
 • és egyéb kazánok, mint pl. pellet-kazánok, aztán olyan pellet-kazán ami kandallóként nappaliba tehető, stb.
 • kondenzációs gázkazántechnika kb. 2 kW-tól ... 16 MW-ig (fejlesztés 2000-ben indult holland-német-itáliai koprodukcióban)

A továbbiakban csak a 35 kW alatti fali kondenzációs gázkazánokról lesz szó:

II. Milyen a kazántest ötvözete és konstrukciója?

(Unical osztályzat *5-ös, a konkurenciát osztályozza le Ön)

Az Unical fali kondenzációs kazánok kazántestének ötvözete "bolondbiztos" ötvözet, 2011 júniusától. Azaz olyan Al-Mg-Si öntvény mint az Unical nagy álló kondenzációs Modulex kazántestjeinek ötvözete. Utóbbiakból az eddigi gyakorlat szerint egyetlen egy sem ment tönkre (nem javítható módon) sem vízkőmiatt, sem fűtővíz oldali szennyeződések miatt, még akkor sem, ha lágyítás nélküli tiszta csapvizetkeringtettek a fűtési rendszerben.

Szóval VILÁGSZÍNVONAL!

Nézzük a részleteket, de már most megemlítem, hogy a kazántest konstrukciója és a minimális kW a két legfontosabb részletkérdés!

Nézzük meg előbb néhány konkurenciának a kazántestjét:

2012-ben még több olasz, francia és német márka (Ariston, Baxi, Immergas, Radiant, Saunier Duval, és a Vaillant a magyar piac felé) használta a fotókon lévő Giannoni inox kazántestet. Ezek a kazánmárkák együttesen a hazai mennyiségi piaci részesedés (becslésem szerint) több mint a felét jelentik a kicsi fali kondenzációs kazánok tekintetében.

Tanulmányozza át alaposan a fotókat és a hozzá írt szövegeket:

Giannoni inox kondenzációs kazántest

A Giannoni inox kazántest hátránya: túl picikék, csak 4 mm x 18 mm-esek a vízjáratok és minden vízjárat túl közel van az 1000°C-os gázégőhöz, így a koszok rá tudnak sülni, rá tudnak égni a mini-vízjáratok belsőfelületeire, tehát az ilyen kazántest túl érzékeny a koszos fűtővízre!

Égéstermék oldalról, azaz a dob belső terében, ahová beáramlik az égéstermék, könnyű a karbantartás-tisztítás. Karbantartáskor a szakszerviz egyszerűen leszereli a gázégő szerkezetet és máris hozzáférni a dob belsejéhez és lehet tisztítani. A tisztítás természetesen nem garanciális, fizetni kell érte.

Megemlítem viszont, hogy ha túl hosszú időn át nem tisztíttatják ki az ilyen kazántest égéstér oldalát (mert a magyar üzemeltetők, lakók óriási többsége tévesen azt hiszi, hogy ha a régi kazánt sem kellett soha tisztítatni, akkor talán az új kondenzációs kazánt sem kell), akkor szélsőséges helyzetben elő fordulhat még az is, hogy a dob aljára annyi kosz ülepedik le égéstér oldalról, hogy az egész dob deformálódhat, vagy megrepedhet pl. attól, hogy a hő kevésbé jut el a dob alján lévő fémekhez (a sok leülepedett kosz miatt) , miközben a hő könnyen eljut a dob tetejében lévő fémekhez, így a dob teteje és alja között olyan hőmérséklet-különbség és ezáltal feszülés keletkezhet, hogy a dob megrepedhet, deformálódhat. Természetesen az ilyen hiba (sok leülepedett kosz és karbantartás hiánya) egyáltalán nem garanciális eset lenne! Hiszen a dob aljára leülepedett koszt nem a gyártó tette oda! És megemlítem még, hogy honnan is kerül be kosz az égéstermékbe?

Egyrészt a földgáz sem tiszta, vannak benne eléghetetlen maradék anyagok, másrészt pedig a kondenzációs kazán ventillátorral szívja be a levegőt (ugye az égéshez oxigén is szükséges, és ez az égéshez szükséges levegő) egy viszonylag kicsi levegő-nyíláson keresztül viszonylag nagy sebességgel szívódik be, nem úgy, mint egy régi hagyományos gázkazánnál, amely a kémény huzata miatt kapott levegőt egy nagyon nagy levegő nyíláson át gravitációsan - és lassú sebességgel beáramló módon. Így az új kondenzációs gázkazánba (a kicsi levegő nyílásán keresztül viszonylag nagy sebességgel beáramló levegő miatt) sokkal több por és kosz és pollen is bejut, ez keveredik össze a gázzal és így lesz az égéstermék nem igazán tiszta, szóval így kerül kosz a kazán égéstermék oldalára. Ön most jogosan kérdezhetné, hogy akkor miért nem szűrik meg ezt a beszívott levegőt úgy mint az autóknál, légszűrővel és pollenszűrővel? Természetesen meg lehetne oldani, de akkor erősebb ventilátort kellene alkalmazni és még a légszűrő és pollenszűrő is kellene. Így az ilyen kazántechnika jóval többe kerülne, a gyártók ezt tömegesen azért nem vállalják föl, mert akkor az ő drágább kazánjukat nem igazán venné meg senki, főleg, hogy akkor is lenne karbantartási költség, mert sűrűn cserélni kellene (vagy kitisztítani) a légsz űrőt és a pollensz űrőt.

De most az égéstér oldal után nézzük meg, hogy mi a helyzet a fűtővíz oldallal?

A korábbi fotón az alábbi szöveg olvasható:

Fűtővíz "a dob belső felületén a mini 4 mm x 18 mm-es ovális inox vízjáratokban, spirál alakban, áramlik a fűtővíz"

Ami a problémát okozhatja, az a következő:

A kazánok visszatérőjében lévő iszapleválasztók (ütközéses, dróthálós, stb. iszapleválasztók), (pl . hagyományos Spirovent, Flamco, stb.), (a szokások-szerint-egyszerűen-csak-beszerelt és néha kitisztított iszapleválasztók) egyáltalán nem jelentenek elegendő megoldást a kazánok tisztántartása szempontjából!

Ugyanis az első átáramlás alkalmával átengedik magukon a vízben lévő koszok óriási részét, így a nyári erősebb korróziós időszak után az ősszel beinduló szivattyúk által hozott iszapok nagy részét is átengedik!

Acél anyagokat tartalmazó fűtési rendszerben (ahol van vagy acélcső, vagy acél-radiátor, vagy acél-puffer, vagy fatüzelésű kazán, stb.) a nyári erősebb korróziós időszak után (mert nyáron nagyobb a korrózió a fűtési rendszeren belül) ősszel elindul a szivattyú és iszapok érkeznek a visszatérő -csőből a kazánba, mert a Spirovent vagy Flamco dróthálós iszapleválasztó első átkeringtetés alkalmával átengedi a koszok kb. 80%- át.

Lásd "Unical kazánok" oldalunkon, katt "A fűtési víz minőségéről" sor, (vagy kattintson az alábbi linkre: A fűtés vízminőségéről (zip)), majd nyissa meg és olvassa el a "Gáztalanítás és iszapleválasztás" fájl első oldalát a német mérési diagrammal.

És mivel a Giannoni kazántest összes vízjárata túl közel van az 1000°C-os gázégőhöz, így a fűtővízben lévő koszok rásülnek, ráégnek a 4x18-as vízjáratok belső felületére, mégpedig a vízjáratok égéstér felőli belső felületére! Ha már megfelelően sok kosz sült rá a 4x18-as vízjáratok belső felületére, akkor ezeken a helyeken a vízjáratokon belül helyi vízforralások indulnak meg, ez egyrészt forralási zajokat kelt, mint amikor a teafőzőben már erősen fortyog a víz, másrészt vízkövesedések miatti és további koszok ráégése miatti újabb lerakódásokat okozhat a vízjáratokban. (A vízjáratokba belesült és ráégett koszokat kitisztítani vagy nem lehet, vagy a tisztítási technológia több hétig tart és emiatt nagyon drága.) Amennyiben pedig további nyarak utáni további koszok érkeznek minden ősszel, úgy a kazántest tönkre is tud menni, kilyukad, megreped. Ilyen esetben a kazántestet ki kell cserélni, ennek ára 2013-ban kb. 200.000,- Ft, és a hiba semmiképpen nem garanciális, hiszen sem a koszt, sem a vízkövet, amik ráégtek a vízjáratok belsejére, nem a gyártó tette bele a kazántestbe!

És most nézzük az Unical kazántestet:

Unical kazántest

Az alumínium használata több mint 100 éve széles körben elterjedt csiszoló, magas hőmérsékletű és korrodálásra is hajlamos alkalmazásokban. Az autógyártásban dugattyúkhoz, beömlőfővezetékekhez, motorblokkokhoz, fékdobokhoz, kerekekhez, kardántengelyekhez, karosszéria-elemekhez és egyebekhez használják.

Lásd: Ferrari motorblokkhoz is.

Az alumíniumnak, ha olyan elemekkel, mint magnéziummal, vagy szilícium-dioxiddal ötvözik, tovább javul a teljesítménye.

Megmunkálás után az alumínium erő-súly aránya az acél erő-súly arányának gyakran a kétszerese. Az alumíniumötvözetek még ennél is erősebbek. Az alumínium önthető, kovácsolható, sajtolható, domborítható, megmunkálható és hegeszthető, magának a nyersanyagnak csak kismértékű, vagy egyáltalán nem jellemző rongálódása nélkül. Az egységsúlynyi öntvény Alu ötvözet 1,8-szor jobban vezeti a hőt, mint az egységsúlynyi réz, 3-szor jobban, mint az egységsúlynyi acél és 5-ször jobban, mint az egységsúlynyi inox. Az alumínium, mivel védi természetes oxidbevonata, nem korrodálódik vagy "mállik szét a rozsdától" úgy, mint az acél.

Az Unical kazántestjei az összes felsorolt tulajdonság előnyeit kiaknázzák. Az Unical által alkalmazott alumíniumötvözet erő-súly arányának köszönhetően, az Unical a piacon kapható legstabilabb kazántestet kínálja, a kazántest erejének a feláldozása nélkül.

Az Unical kazántestjei az összes felsorolt tulajdonság előnyeit kiaknázzák. Az Unical által alkalmazott alumíniumötvözet erő-súly arányának köszönhetően, az Unical a piacon kapható legstabilabb kazántestet kínálja, a kazántest erejének a feláldozása nélkül.

Az Unical az alumínium alakíthatóságának köszönhetően egyetlen öntéssel képes a kazántestjeit előállítani. Nincsenek „Mig” hegesztések, amelyek gyengítenék a kazántestet. De, ami ennél is fontosabb, az egyetlen öntésnek hála, olyan égéstér-oldali kivitel lehetséges, amely a fém-tüskék (lásd a jobb oldali fotón a sok vízszintes tüskét) sűrűségét és hőközvetítő felületét megnöveli, amikor a füstgáz (a tüskék között lefelé haladva) kondenzálódik. Ez maximális hőközvetítést biztosít, még a füstgáz hűlése alatt is. Viszont a hegesztett, spirál-típusú inox kazántestek az anyag tulajdonságaiban, felépítésében és kivitelezésében megjelenő különbségek miatt nem képesek ugyanilyan hőközvetítést biztosítani.

Az Unical kazántest, bal kép: elölnézet, jobb kép: metszet hátulról nézve:

Unical kazántest

Az Unical kazántest előnye: az alsó vízjárat a legnagyobb, kb. 2 cm x 3,5 cm-es, így itt a leglassúbb a vízáramlás, így a koszok itt ülepednek ki. De mivel az alsó vízjáratok messze vannak a fent lévő gázégőtől, emiatt a koszok nem égnek rá a vízjárat belsejére. Így az Unical kazántest még SOHA nem lyukadt ki koszos fűtővíz miatt! Nem ezrelékes károkról beszélünk, hanem abszolút nulláról. A konkurens Giannoni kazántestek nem mondhatják el magukról ugyanezt!

Egy német elektronikus ventilátor (a fotón nincs rajt a ventilátor) a gáz-levegő keveréket benyomja a gázégő fölé, majd átnyomja lefelé a gázégő szövetszerkezetén. A gáz-levegő keverék a gázégőtől lefelé irányban ég el. Az elégett égéstermékek rengeteg fém-tüske között áramlanak lefelé. Eközben pedig a fém-tüskékkel teli égéstér körül áramlik a fűtővíz (a fotón a kék vízjáratokban), spirál alakban, egyre feljebb és feljebb, egyetlen vízjáratban.

Égéstermék oldalról, azaz a fém-tüskék közötti térben, könnyű a karbantartás-tisztítás. Karbantartáskor a szakszerviz egyszerűen leszereli a gáz-levegő keverék alumínium kamráját és kiemeli a téglalap alakú gázégőt, és „A” jelzésű vegyszerrel bespricceli a tüskéket, majd ..., (itt és most nem ismertetem a teendőket teljes részletességgel), majd „B” jelzésű vegyszerrel bespricceli a tüskéket, majd vízzel átöblíti az égésteret és már tiszta is az égéstér.

Megemlítem viszont, hogy ha túl hosszú időn át nem tisztíttatják ki az ilyen kazántest égéstér oldalát (mert a magyar üzemeltetők, lakók óriási többsége tévesen azt hiszi, hogy ha a régi kazánt sem kellett soha tisztítatni, akkor az új kondenzációs kazánt sem kell), akkor szélsőséges helyzetben előfordulhat még az is, hogy a fém-tüskék közötti részek akár totálisan is eldugulnak. Ilyenkor a kazán leáll, hiszen az elektronikus ventilátor sem lesz képes átnyomni semmi égésterméket sem az égéstér eldugult tüskéi között. Hívni kell a szakszervizest, aki az előbb említett „A” és „B” spray segítségével ki tudja tisztítani a kazánt. Ugyan lehet hogy tízszer is kell próbálkoznia és a vegyszerek felét is el fogja pazarolni, de ilyen szélsőséges helyzetben is ki lehet tisztítani a kazántest égéstér oldalát. A tisztítás természetesen nem garanciális, fizetni kell érte, de szinte soha nem kell kazántestet cserélni! És megemlítem még, hogy a tüskék közötti egyre több piszok úgy vehető észre, hogy a kazán teljesítménye leromlik, hiszen az elektronikus ventilátor kényszerből lejjebb modulál, mert egyre kevesebb égésterméket bír átnyomni a tüskék közötti lerakódások miatt. Tehát pl. téli hideg napon észre lehet venni, hogy a kazán nem képes már maximális teljesítményen működni. Ilyenkor jobb lenne szakszervizt hívni és tisztítást kérni (ami egyébként, minimum évente, garanciális feltétel is)! Nem igazán érdemes megvárni, míg teljesen eldugul a kazántest égéstermék oldala.

Mielőtt továbbmennénk, megemlítem a legfontosabb különbségeket:
Égéstér - Unical kondenzációs kazán

Az Unical kazántesten belül, az égéstér felső részében, ahol az égéstermék még forró, kevesebb fém-tüske felületet találunk, hiszen ez a kevesebb fém-felület is elég ahhoz, hogy a fent még forróbb füstgázok jó sok hőt tudjanak átadni a fémfelület másik oldalán áramló fűtővíznek, viszont a fűtővizet soha ne forralják fel. A kazántest égésterében lefelé haladva látható, hogy a fém-tüskék egyre nagyobbak is, majd egyre sűrűbben helyezkednek el. Hiszen az égéstér alsó részében már jóval alacsonyabb az égéstermékek hőmérséklete (40...70°C), viszont a rengeteg tüskén keresztül még ezek a füstgázok is jó sok hőt át tudnak adni az alsó vízjáratokban áramló fűtővíznek.

A konkurencia dob alakú inox kazántestjében (az inox jóval nehezebb megmunkálhatósága miatt) vagy nem tudnak ilyen megoldást alkalmazni, vagy olyan körülményes lenne és olyan sokba kerülne, hogy az ára nem lenne versenyképes.

És most az égéstér oldal után nézzük meg, hogy mi a helyzet az Unical fűtővíz oldallal?

A korábbi fotón az alábbi szöveg olvasható:

fűtővíz áramlása (a fotón a kék vízjáratokban) spirál alakban, egyre feljebb
és feljebb, egyetlen vízjáratban,
a fém-tüskékkel teli égéstér körül

Tehát FIGYELEM! Egyetlen egy vízjárat van a kazántesten belül.

Miért fontos ez? Hát azért, hogy mindig ki lehessen tisztítani a vízjáratot, még akkor is ha totálisan eldugult mondjuk egy nagyon koszos fűtési rendszer miatt. Ha a tisztító vegyszer nem áramlik át a vízjáraton, akkor ez ugye azonnal észrevehető, hiszen csak egy vízjárat van, ilyenkor 6 bar-os sűrített levegővel átfújható ez az egyetlen egy vízjárat, majd amikor már a sűrített levegő átáramlik, utána át lehet áramoltatni a tisztító vegyszert is olyan sokszor, hogy lemarja a lerakódásokat.

Hogy miért lehet mindezt megtenni? Hát itt nem sülnek rá, nem égnek rá a koszok a vízjáratok belső felületére? Hát bizony nem! Hogy miért nem? Hát a következők miatt:

Unical kondenzációs kazán fűtővíz oldala

Azt hiszem mindenki számára világosan látszik, hogy az Unical kazántestben alkalmazott vízjárat keresztmetszete sokkal-sokkal nagyobb, mint az inox dobon belüli kicsi 4 x 18-as vízjáratok.

Sőt! Rendkívüli módon fontos, hogy az Unical kazántesten belül a vízjárat (a fotókon kék színűre vannak festve a vízjáratok) alsó járata a legnagyobb keresztmetszetű, ahová belép a visszatérő víz, (ez van a rajzon ábrázolva), majd a vízjárat keresztmetszete egyre feljebb és feljebb haladva egyre kisebb és kisebb. Hogy miért? Mert a gyártó azt akarta, hogy a fűtési visszatérőből beérkező koszos-víz azonnal lépjen be egy jó nagy keresztmetszetű vízjáratba, itt lassuljon le jócskán a vízsebesség és rakódjon(!) le itt a legalsó vízjáratban az összes szennyeződés! Itt, az alsó vízjáratban, a felső gázégőtől nagyon távol, annak sugárzásától védetten, szóval itt a kazántest alsó részében, ahol az égéstermékek hőmérséklete már csak 40...70°C, itt soha nem tud sem ráégni, sem rásülni a leülepedett kosz a vízjárat belső felületére!

És még egy különlegesen fontos körülmény! Mivel az Unical vízjárat keresztmetszete egyre feljebb és feljebb haladva egyre kisebb és kisebb, emiatt a vízsebesség egyre nagyobb, így ami nem rakódott le a vízjárat alsó spiráljában, az feljebb már nem is tud lerakódni, mert az egyre gyorsuló sebesség magával ragadja! Így a vízjáratok felső spiráljában, a gázégő közelségében már nincs semmilyen kosz a fűtővízben, ami ráéghetne vagy rásülhetne a vízjárat belső felületére!!!

Szóval?

Ez a kazántest konstrukció nem csak jogilag megfelelő, hanem a hazai nem-megfelelő-üzemeltetői-gyakorlatban is kiválóan alkalmazható a régi radiátoros fűtésekhez is és az egyéb koszos vízzel üzemelő fűtési rendszerekben is!

Hiszen a legfőbb különbséget az jelenti, hogy míg a néhány konkurenciánál alkalmazott dob alakú inox Giannoni kazántestben a forró 1.000°C-os gázégő sugározza az összes mini-vízjáratot, tehát mindenáron és folyamatosan tisztán kell tartani a fűtővizet, addig az Unical alsó-és-jóval-nagyobb keresztmetszetű vízjáratait (ahol a szutykok lerakódnak) nem tudja sugározni a fent lévő „sík”-gázégő, így alul nem tudnak besülni a koszok.

Lásd fotók:

Unical kazántest:

Kazántest - Unical

A gázégő felül van, a lerakódások pedig a gázégőtől messze a sok-sok bordázat által árnyékolt helyen, a legalsó és legnagyobb keresztmetszetű 18 x 34-es vízjáratban ülepednek le, ahol a fémek már csak kb. 50°C-osak, így a koszok nem égnek rá a vízjáratra, így kitisztítható a kazántest.

Giannoni kazántest:

Kazántest - Giannoni

Gázégő most nincs a fotón, de a gázégő a dob belsejében lenne, így minden 4x18-as mini vízjáratot erősen sugároz az 1.000°C-os forró gázégő, így a koszok rá tudnak sűlni, égni a vízjáratok belső felületeire, ami aztán nem igazán tisztítható.

Tehát végül is akkor milyen a kazántest ötvözete és konstrukciója?

Az Unical minden egyes kazántípusa érzéketlen a vízoldali szennyeződésekre! Az eddigi gyakorlati tapasztalatunk alapján még egyetlen egyszer sem keletkezett olyan kár semelyik Unical kazántestben sem (sem a fali, sem a nagy álló kondenzációs gázkazánoknál, sem a fatüzelésű semelyik Unical kazánnál sem), amit fűtővíz oldalról egy részleges vagy egy teljes dugulás okozott volna!!! Szennyeződés-lerakódások és dugulások persze voltak már, de kazántest-kár nem keletkezett belőle, mindig ki lehetett tisztítani a belső vízjáratokat!!!

III. Milyen a kazán gázszelepe és a gázégője?

(Unical osztályzat *5-ös, a konkurenciát osztályozza le Ön)

Az Unical fali kondenzációs kazánok gázszelepe svájci (Dungs) gázszelep. Az Unical gyár szervizközpontja szerint kiemelten-hiper-szuper a minősége!!! Egy autóban ez felelne meg az üzemanyag-adagolónak, egy kondenzációs kazánban pedig ez az első számú mozgó alkatrész! Sőt a KONe kazánban elektronikus a gázszelep, VILÁGSZÍNVONAL!

A gázégő eléghetetlen fém-és-fémszövet modulációs és sugárzó gázégő, anyaga inox, használható földgázhoz is és helyszíni kazán-átszabályozással Pb-gázhoz is. Ez is VILÁGSZÍNVONAL!

IV. Milyen a kazán ventilátora?

(Unical osztályzat *5-ös, a konkurenciát osztályozza le Ön)

FIGYELEM! Néha még egy hozzá-nem-értő épületgépész is vesz még saját magának is egy olyan kondenzációsnak nevezett kazánt, amelyben fix fordulatú ventilátor jár, azaz a ventilátor nem elektronikus és nem modulálja-szabályozza a fordulatszámát. Emiatt ősszel, tavaszzal és enyhe téli napokon, amikor egy tényleg-jó-kondenzációs kazán igazán kondenzációs üzemmódban működne, hiszen ilyenkor csak 30...50°C az előremenő hőmérséklete, ugyanekkor ez a fix-ventilátoros-kondenz-kazán (kevés gáz + túl sok levegő) keverékével fog működni, mert fix fordulaton jár a ventilátor. Azaz olyan lesz, mint amikor egy autó motorja szivatóval működik folyamatosan. A túl sok égési levegő miatt igencsak leromlik a hatásfok. Pejoratív értelemben csak „gratulálni” tudok azoknak a tervezőknek és szerelőknek, akik a saját nem-tudásuk miatt tömegesen „eladják” az ilyen fix-ventilátoros-kondenz-kazánokat. Az nem mentség, hogy nem tudták hogy fix fordulaton jár a ventilátor, egy szakembernek erről meg kellene győződnie!

Az Unical fali kondenzációs kazánok ventilátora, ami a kondenzációs kazánok második legfőbb mozgó alkatrésze, 2009-től egy német (ebm) elektronikus-modulációs ventilátor! Ami kiválóan működik a hideg orosz területeken is, a forró arab területeken is, de az áramingadozásoktól gyakori balkáni országokban is. És az USA-ban is. Ez is VILÁGSZÍNVONAL!

V. A kazánteljesítmény minimuma? (a minimális kW)

(Unical osztályzat *5-ös, a konkurenciát osztályozza le Ön)

Különlegesen fontos megérteni a következőket, mert az a tapasztalatom, hogy az épületgépész tervezők és víz-gáz-fűtés-szerelők túlnyomóan nagy többsége igencsak keveset tud erről a kérdéskörről. És sajnos nem viccelek!

Egy kondenzációs kazánnak a gázmegtakarítása egy hagyományos gázkazánhoz képest nem azon múlik elsősorban, hogy a kazán kondenzációs e vagy sem, tehát nem azon múlik, hogy a füstgázban lévő vízgőzöket lekondenzáltatjuk-e vagy sem, hanem sokkal nagyobb mértékben függ a gázmegtakarítás egy másik tényezőtől.

Ez a téma annyira alapvető fontosságú, hogy nézzük meg részletesebben:

Először is tudni kell, hogy ha a földgáz (alsó) fűtőértékét 100 egységnek tekintem, akkor az égéshője (felső fűtőértéke) 111 egység. (lásd az oldalsó ábrán) Tehát ha a kb. 15°C-os földgázt elégetem és a füstöt 180°C-on az égbe engedem, akkor 100 egységnyi hőt nyerhetek, de ha a kb. 15°C-os földgázt elégetem és a füstöt még a kazántesten belül vissza tudnám hűteni 15°C-ra, akkor 111 egység hőt nyernék.

Azaz egy elméletileg-és-gyakorlatilag is tökéletes hagyományos gázkazánnal 100 egységnyi hőt termeltethetnék, csak füstveszteség van, míg egy veszteség nélkül működő kondenzációs gázkazánnal 111 egységnyi hőt termeltethetnék. Tehát elméleti szinten, egyéb veszteségek nélkül, egy kondenzációs kazán csak kb. 11%-kal lenne jobb, mint egy hagyományos gázkazán, ha csak a füstből kinyerhető +energiát néznénk!

A gyakorlatban azonban nem realizálható ez a +11%-os füstből nyerhető hő, csak kb. 8% realizálható. Hogy miért? Mert nem vagyunk képesek lehűteni a füstgázokat a kazánon belül 15°C-ra, hiszen ahhoz a kazánban kb. 25°C-os előremenőt és kb. 5°C-os visszatérőt kellene alkalmaznunk, viszont 25/5°C-os (átlagosan 15°C-os) vízzel viszont nem tudnánk fűteni, hiszen inkább csak hűtenénk vele.

Akkor mégis hogyan lehetséges, hogy az Unical kondenzációs gázkazánnal néha még 55%-os gázmegtakarítást is elértek, hogyha a gyakorlatban csak 8...9%-kal több hő nyerhető a füstgázokban lévő vízgőzök lekondenzáltatásával? Hát ez úgy lehetséges, hogy a legfontosabb-legkritikusabb tényező „a kazánteljesítmény minimuma”, és ebben az Unical szinte verhetetlen!

Sejti-e Ön, hogy meglepően sok szakember nem tudja,
hogyan is működik ténylegesen pl. egy 24 kW-os kondenzációs kazán?

Mi most elmondjuk ezt Önnek, különlegesen tanulságos lesz:

Télen, nagy hidegben, a hazai nem-szigetelt családi házak túlnyomóan-nagy többsége 16...12 kW-os kazánt igényel. A családi házak kazánigényét bővebben lásd a www.homor.hu honlapon a „fali kondenzációs kazán 12, ...” sor mögött a „Hogyan mérheti ki hogy a házához mekkora kazán kell” című írásban.

Egy ilyen 16...12 kW-os házba 24 kW-os nem-túl-jó-kazánt betenni szerintem komoly hiba, de mégis rengetegen vannak, akik nem-túl-jó-kazántípusokat alkalmaznak.

Nézzük! Hogyan is működik ez ténylegesen: Enyhébb téli valamint őszi és tavaszi időszakokban a következő történik:
A szobatermosztát egyszer csak „On” jelet küld a kazán felé, a 24 kW-os kazán beindul 18 kW teljesítménnyel, mert ennyi pl. az indulási teljesítménye. De mivel a ház enyhe időben csak 4...5 kW-os, emiatt a kazán gázégője leszabályoz (lemodulál). Ha egyáltalán tud lemodulálni a nem-túl-jó-kazán. A kazánnak le kellene szabályoznia magát 4...5 kW teljesítményre, hiszen most ennyi kell a háznak, de némely konkurens kazán képtelen erre, mert csak pl. 7 kW-ra tud leszabályozni.

Viszont ha a kazán 7 kW-ot ad le, de a ház csak 4...5 kW-ot használ el, akkor egyre jobban megemelkedik a kazánba visszatérő vízhőmérséklet. Emiatt a 7 kW-on működő gázégő túlmelegíti a kazántól kilépő előremenő vízhőmérsékletet, így a gázégő lekapcsol. De a szivattyú még utókeringtet! Emiatt a kazántól kilépő előremenő vízhőmérséklet lassan lecsökken, így a gázégő ismét bekapcsol. Méghozzá ismét 18 kW indulási teljesítménnyel! Mivel ez most igencsak sok teljesítmény, emiatt a kazán szinte azonnal elkezdi leszabályozni a teljesítményét. Ismét le kellene szabályoznia 4...5 kW-ra, de csak 7 kW-ig tud leszabályozni, úgyhogy ismét túlmelegíti a kazántól kilépő előremenő hőmérsékletet, így a gázégő ismét lekapcsol. De a szivattyú ismét utókeringtet! Emiatt a kazántól kilépő előremenő hőmérséklet ismét lecsökken, így a gázégő ismét bekapcsol. Ismét indulási 18 kW teljesítményen, stb, stb. ....

Nézzük meg az előző 24 kW-os kazán működését személygépkocsival.

Legyen Önnek most egy olyan autója,
 • amelynek ha a gázpedálját tövig benyomja,
  azaz 100%-ig benyomja a gázpedált,
  akkor az olyan mint a 24 kW-os gázkazánnál a 24 kW,
  és a valóságban kizárólag csak 7 kW...24 kW között mozgathatja a gázpedált
 • ha 75%-ig benyomja a gázpedált, akkor az olyan mint a 24 kW-os gázkazánnál a 18 kW,
 • ha 30%-ig nyomja csak be a gázpedált, akkor az olyan mint a 24 kW-os gázkazánnál a 7 kW,
 • de a 30% és a 0% benyomás között most nem létezik gázpedál-állás, mert sok 24-es kazánnál sincs.
 • Nos! Akkor most nézzük. Budapesten vagyunk.
  Ön elindul az autóval úgy, hogy 75%-ig be kell nyomnia a gázpedált,
  mert ez most az indulási teljesítmény!
  Egyszerűen most ez van, így tud elindulni, nincs választási lehetőség, sok kombi-gázkazán eleve így indul.
 • De hoppá! Majdnem nekimegy az előtte haladó autónak, így csökkenti a gázpedál benyomását.
  Leszabályoz 30%-os gázpedál benyomásra, de ez még mindig sok.
  Hiszen most csak 50 km/óra „előremenő” sebességre kell szabályoznia.
  30%-os gázpedállal viszont az autó sebessége túlfut, éppúgy mint a kazánnál az előremenő hőmérséklet.
 • Így Ön inkább elengedi a gázpedált 0%-ra, azaz kikapcsol a gázégő.
  Az autó lassan lassulni kezd, Ön mögött tülkölni fognak,
 • emiatt ismét benyomja a gázpedált 75%-ig, majd visszaszabályoz 30%-ig, de mivel ez még mindig sok,
  felengedi a gázpedált.
  És így tovább! ....

Ön mit gondol? Mennyit fogyasztana az Ön autója ha így használná?

És mit gondol? Mennyit fogyaszt egy olyan gázkazán, amelyik nem tudja eléggé leszabályozni a saját teljesítményét és inkább ki-és-be-kapcsolgat? Azaz pontosabban szólva inkább felgyorsít, aztán lassít, aztán leáll, aztán ismét felgyorsít, ....

A régi típusú, 15...25 évvel ezelőtt gyártott hagyományos nem-modulációs gázkazánok (Hőtherm, Termotéka, ÉTI, FÉG, hagyományos Junkers, hagyományos Unical, hagyományos Vaillant, stb, stb., mind-mind) ki-be-kapcsolással manipulálnak, emiatt az ilyen gázkazánokat én már régóta gáz-zabáló kazánoknak nevezem! Az épület üzemeltetőknek nagyon sokszor fogalmuk sincs arról, hogy az ilyen régi kazántípus mennyire zabálja a gázt és milyen hatalmas megtakarítást érhetne el, ha egy igazán kiváló kondenzációs kazánra cserélné a régi kazánt. (+ új füstcsőrendszer)

Megemlítem, hogy az Unical cég jelenlegi 12-es fali kondenzációs gázkazánjának csak 7 kW az indulási teljesítménye, hogy ne legyen nagy a gázfröccs az indulások alkalmával, és 1,9 kW-ig le tudja szabályozni a teljesítményét, azaz icike-picike egyenletes teljesítménnyel haladunk a gázkazánnal, mint egy autó az országúton, tehát nem városi forgalomként működünk, nem ki-és-bekapcsolásokkal próbáljuk fenntartani az előremenő hőmérsékletet.

Kedves Épületgépész Szakember!

Mivel a földgáz fűtőértéke 100 egység és az égéshője pedig 111 egység, akkor ez egyértelműen azt jelenti, hogy: csak a füstgázok lekondenzáltatásából kinyerhető energia-megtakarítás elméleti maximuma csak 11% (ez a gyakorlatban csak 8%). Az összes többi energia-megtakarítás, azaz további +10...+40 %-nyi energia-megtakarítás pedig elsősorban azon múlik, hogy a kazán milyen kevésszer kapcsolgat ki-és-be, azaz milyen picike teljesítményre tud lemodulálni! Kérem hogy gondolkodjon el ezen, mielőtt valakinek kazántípust ajánl!

Hiszen egy olyan kondenzációs kazán, amelyik csak 7 kW-ig tud lemodulálni, az egy vékonycsöves lapradiátoros fűtésű kb. 12 kW-os földszint+tetőteres családi házban csak kb. 20% gázt tud megtakarítani a régi gázkazánhoz képest, míg egy olyan kondenzációs kazán, amelyik le tud modulálni 1,9 kW-ra, az akár 45%-ot is megtakarít!

Nézze meg a www.homor.hu honlapon, kezdőlapon sárga csíkon katt „Unical kazánok”-ra, majd katt „Fali kondenzációs kazán 12...35 kW” sorra, majd katt „Mennyi a gázmegtakarítás 2 konkrét családi házban” fájlra.