Hőszivattyúk: A levegő-víz hőszivattyú

Korszerű levegő-víz hőszivattyúk az Unical gondozásában

Levegő - víz hőszivattyúk
Korszerű levegő-víz hőszivattyúk az Unical gondozásában

A hőszivattyú egy igen korszerű hűtő-fűtő gép, mely az utóbbi években vált igazán felkapottá. Működési elve rendkívül egyszerű: gépen átszívott levegőből energiát vesz fel. Ha a gép fűteni akar, akkor az átszívott levegőt lehűti és így hőt vesz fel a levegőből a fűtés számára. Ha pedig hűteni akarunk, akkor a gép a rajta átszívott levegőt felmelegíti, így hideg-energiát vesz fel a hűtés számára.

Így lényegében a levegőben lévő természetes energiát felhasználva, környezetkímélő és gazdaságos módon hűti vagy fűti otthonunkat és gondoskodik a család melegvíz-ellátásáról. Ezek a készülékek bármely évszakban használhatók, így megfizethető árú és komplex fűtési-alternatívát képviselnek.

A levegő-víz hőszivattyú előnyei és hátrányai (mert az éremnek mindig két oldala van).

A levegő-víz hőszivattyú legnagyobb előnye, hogy egyszerűen és viszonylag kevés járulékos költség mellett kivitelezhető, akár már meglévő fűtési rendszer részévé tehető fűtési/hűtési megoldás. Beépítéséhez nincs szükség tucatnyi szakemberre vagy hűtős cég bevonására. Napkollektoros rendszerrel is tökéletesen integrálható, így igazán környezetbarát megoldást jelent.

Igen, jól olvasta, a hőszivattyúval egyszersmind a nyári meleg ellen is hatásosan védekezhet, valamint a meleg víz előállítását is rábízhatja!

A környezet szempontjából még fontos kiemelni, hogy helyileg nem bocsát ki káros gázokat - bár az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy mivel árammal működik, valójában közvetve így is az erőművek energiáját nyeli... szóval itt is igaz, hogy az éremnek mindig két oldala van.

Jó hír viszont, hogy a hőszivattyú felhasználók olcsóbban férhetnek hozzá a villamos energiához: az áramszolgáltatók az ún. GEO- vagy H-tarifa kedvezményes árszabásával ösztönzik a lakosságot a megújuló energiaforrások intenzívebb használatára.

Ez eddig mind szép, s jó, de szeretném felhívni olvasóim figyelmét, hogy nem minden forgalomban lévő hőszivattyú arany, (akármennyire is fénylik!) Én személy szerint az Unical prémium kategóriájú hőszivattyúit tudom ajánlani.

Az oldalon rengeteg információt és jól átgondolt tanácsot megosztok a márka különféle típusaival kapcsolatban. Tapasztalatom ezernyi, jól kalibrált fűtési rendszer megtervezése és beüzemelése által halmozódott fel – megtisztel bizalmával, ha végigböngészi oldalamat!

Unical hőszivattyúk

Hőszivattyú - Unical
Full elektronikus, 50 kW-os Unical levegő-víz hőszivattyú: olyan, amilyennek lennie kell

Full elektronikus, 50 kW-os Unical levegő-víz hőszivattyú: olyan, amilyennek lennie kell.

Az Unical HP_OWER Full Inverteres hőszivattyúk esetében nincs szükség beltéri egységre, mert a kültéri dobozban minden szükséges elem benne van – nem kell klímaszerelőt hívni a beszereléskor, mert ezt mind gyárilag elvégezték! A fűtési költségen akár 30%-60%-ot is spórolhat ezzel a hőszivattyúval.

Mit jelent az, hogy a hőszivattyú FULL INVERTER? Ez azt jelzi, hogy nem csak a kompresszor inverteres, hanem az adagolószelep is elektronikus és inverteres, valamint a ventilátorok is fordulatszám-szabályozottak. Így a hatásfok kiemelkedően magas. További előnye, hogy a burkolaton belül a hőszivattyú hangszigetelt.

A Full inverteres hőszivattyú beépített fagyvédelemmel rendelkezik: az előremenő hőmérséklet 5°C alá süllyedésekor a gépen belüli keringtető szivattyú automatikusan keringtetni fog egy rövid ideig, és így a fűtési rendszerből ún. hőöblítést végez egészen a gép felé addig, míg az előremenő kőmérséklet fel nem emelkedik 8°C-ra.

A 20 kW alatti kisebb hőszivattyúk -20°C-ig tudnak fűteni, míg a nagyobb hőszivattyúk a típustól függően -15°C-ig, vagy -20°C-ig vagy -25°C-ig tudnak fűteni. Részletes információt talál a https://www.homor.hu/unical_kazanok HŐSZIVATTYÚK menüpontjában található segédanyagaimban!

Mire kell figyelni a hőszivattyú kiválasztásánál?

  • Teljesítmény: Nyilvánvalóan a legfontosabb szempont. Az alul- vagy felülkalibrált hőszivattyú nem hozza az elvárt teljesítményt, ezért közel sem lesz olyan hatékony. Az épület hőszükségletének előzetes kiszámolása tehát kulcsfontosságú!
  • Felhasználási mód: A hőszivattyúknak számos típusa létezik (levegő-víz, levegő-levegő, víz-víz szondás illetve talajkollektoros), ezért vásárlás előtt célszerű felmérni, mire szeretnénk használni a berendezést. Csak melegvíz-előállítására, vagy csak fűtésre/hűtésre, esetleg mindkettőre.
  • Megfelelő szakember kiválasztása: Bizony, a legdrágább hőszivattyú is félmegoldás, ha a beüzemelése nem szakszerű. Semmiképpen sem érdemes ezen a területen spórolni, hiszen a javítási költségek miatt épp a hőszivattyú lényege, azaz a gazdaságos üzemeltetés veszik el!

Levegő víz hőszivattyú árak

Hőszivattyúrendszerek esetében nehéz egységes, konkrét árat mondani, hiszen az árszabás minden esetben a ház méretétől, a szükséges kiegészítők mennyiségétől, a készülék teljesítményétől, illetve az aktuális forinteuró-árfolyamtól függ.

Mint a legtöbb hosszútávú befektetést jelentő gépészeti berendezés esetében, úgy a levegő víz hőszivattyúk tekintetében is elmondható, hogy általában a legolcsóbb rendszerek bizonyulnak a legdrágábbnak. Hiszen az olcsó készülékek kevésbé energiatakarékosak, valamint sok karbantartást is igényelnek.

A piacon így ugyan akár 500 000 Ft-ért is találni hőszivattyút, ám ezek a megoldások borítékolhatóan alkalmatlanok lesznek az adott ingatlan megfelelő hűtésének és fűtésének ellátásához. Sok kivitelező ugyanakkor túlzottan magas, sok millió forintos áron kínálja rendszereit, amelyek teljesítménye jóval meghaladja az átlagos lakossági felhasználó igényeit.

Kérjen lakására szabott árajánlatot, és személyes felmérés alapján pontos árajánlatot adunk!

Hőszivattyú videók

 

Keressen meg, és hamarosan Ön is otthonában élvezheti a hőszivattyú nyújtotta előnyöket!

Unical szerviz:
Szerviz sor mögött, táblázatokban, megtalálhatók a szervizesek, kattintson a főoldalon a sárga csíkon az Unical kazánok, hőszivattyúk feliratra, majd kattintson a jobb oldali oszlopban a ▼ Szerviz kazánokhoz, vagy ▼ Szerviz hőszivattyúkhoz feliratra.


Unical képviselet egész Magyarországra vonatkozóan 2006 óta a Homor és Lányai Kft.
Cégvezető: Homor Miklós épületgépész és napkollektor / hőszivattyú / kazán szakértő, mobil: 06 30-6900-421 tel/fax: 0622/37-94-36
fás kazánok és lakossági hőszivattyúk e-mail: , lakossági kondenzációs kazán e-mail: ,
klíma e-mail: , központi e-mail: , közületi hőszivattyúk és kazánok:
Házhoz szállítunk szinte mindent! Jogi székhely: Székesfehérvár, Liget sor 10. | Adószámunk: 13146597-2-07