Napkollektoros rendszerek

Napkollektoros rendszerek elemei (letölthető fájlok)

Pénztakarékos és környezetbarát fűtés napenergiával

A napkollektor működésének alapja nem más, mint a napsugarakban lévő energia rendkívül jó hatásfokú, egyben környezetbarát és gazdaságos hasznosítása.

Mire használjuk a napkollektort?

Hazánkban leggyakrabban vízmelegítés, fűtésrásegítés, illetve medencék fűtésének céljából telepítenek szolár rendszereket, de létezik már olyan komplex alkalmazása is, ahol a napkollektor által nyáron felmelegített vizet eltárolják, majd a tartályokban tárolt vízből fűtenek a tél folyamán. Nyáron pedig hűteni lehet a napkollektorok segítségével.

Napkollektorok hatásfokának összehasonlítása

Nem kizárólag a napkollektor felelős a szolár rendszerek össz-hatásfokáért!

A termékek mőszaki megoldásait figyelembe véve az éves össz-hatásfokra vonatkozóan (a százalékos érték körülbelüli):

  • napkollektorok befolyása 40%,
  • hőtárolási megoldás: (tároló) + hőszigetelés befolyása 35%,
  • a szabályozás és a szivattyú minősége 25%.

Emiatt semmiképp se kizárólag a napkollektorokkal foglalkozzon, szenteljen nagyobb figyelmet a hőtárolási megoldásoknak is, hiszen a tárolók, a szabályozás és a szivattyú szerepe kulcsfontosságú! Megemlítem például, hogy a tömegesen alkalmazott 2 csőkígyós szolár bojler az energetikailag annyira gyenge megoldás, hogy annál gyengébb megoldást nem is ismerek!

Tehát az ne jelentsen Önnek semmit, hogy rengetegen ilyet vagy olyat alkalmaznak, attól az még lehet hogy írtó gyenge megoldás.

Milyen napkollektort vásároljunk?

Miért is oly "veszélyes" ez a kérdés? A napkollektorok minősége és hatásfoka között ugyanis rendkívül nagy a különbség. Létezik olyan napkollektor, amelynek nettó 1 m2 felülete télen ötször annyi hő termelésére képes, mint egy irtó gyenge, ám gyönyörűen kinéző napkollektor felületének nettó 1 m2-e.

Azonban ma már létezik olyan szuper-síkkollektor is, annak ellenére, hogy Magyarországon még kevésbé ismert, amelyik annyi hő termelésére képes, mint egy üvegcsöves átlagos kollektor, azonban olyan síkkollektor is van, amelyik mindössze fele annyi éves hő termelésére képes mint egy átlagos üvegcsöves kollektor. Továbbá forgalmaznak olyan üvegcsöves napkollektort is, amelyik viszont egy átlagos síkkollektorhoz képest csak fele annyi éves hőt képes termelni.

Lehet, most alaposan összezavartam Önt, de legalább szeretném elérni, hogy mindig kérjen legalább 3 teljesen különböző napkollektorra vonatkozó műszaki- és árajánlatot! Ugyanis sajnos nagyon sok esetben utólag derül csak ki, hogy a kereskedő / kivitelező mindössze egy lelkes és demagóg, azonban a kommunikáció tekintetében kiváló "szakember" volt, aki ráadásul meg van győződve saját igazáról. És sajnos nagyon, de nagyon sokszor ki sem derül, hogy milyen gyenge is valójában a kapott napkollektoros rendszer, hiszen az üzemeltetőnek talán eszébe sem jut, hogy más típusú napkollektorral / tárolóval / szolárszabályozóval, netán a számtalan apró hiba kijavításával másfél, kétszer annyi hőenergia termelésére is képes lenne a rendszer.

Sőt, nem ritka eset, hogy a kereskedő által adott prospektusban található hatásfok diagram abszolút nem érvényes arra a napkollektorra, amelyik a prospektusban szerepel. De az is előfordulhat, hogy maga a kereskedő sem tud erről (vagy esetleg arról van szó, hogy nem is akar tudni róla?). Szóval napkollektor vásárlás esetén mindenképpen az a javaslatom, hogy legyen határozottan körültekintő, és ne kötelezze el magát az első szembejövő, jónak tűnő megoldás mellett!

Sokszor utólag derül csak ki, 2 év, vagy akár 5 év múlva, hogy a megvásárolt szolár rendszer valóban 25%-kal olcsóbb volt, de a hőtermelése csak fele annyi. Azaz ha a drágább árfekvésű rendszerek közül választottunk volna inkább egy némileg kisebb rendszert, az ugyanannyi pénzbe került volna, azonban jóval több hőt termelne! Szóval???

Mindenféleképpen legyen nagyon körültekintő, inkább kérdezzen meg több szakembert, mert jó néhányan csupán hiszik, hogy értenek a szolár-rendszerekhez, a valóság viszont egészen más: sokan csak műkedvelők és valójában azt sem tudják, mi az, amit nem tudnak.

Végül még egy megjegyzés egy gyakran felmerülő kérdésre: amennyiben a napkollektorokat állandóan forgatnánk a Nap felé, akkor Magyarországon csak legfeljebb 35%-kal termelnénk több hőt. De mivel a viharbiztos napkollektor-forgató szerkezet és a hozzá tartozó automatika egy kisebb rendszerhez túl drága lenne, emiatt egyszerűbb (és olcsóbb) megoldást jelent, ha inkább 35%-kal több, déli irányba tájolt napkollektort alkalmazunk!

Az alábbi germán diagram mutatja, hogy mennyi napkollektorral (görbék színe szerint 12...60 m2) és mekkora rétegtárolóval (vízszintes tengely alapján 500...3000 literes) hány %-nyi fűtési+melgvíz hőt tudnak megtermelni Würzburgban (a függőleges tengely szerint):

Napkollektor - mérési eredmények

Napkollektoros rendszerek elemei (letölthető fájlok)

Ritter üvegcsöves U-csöves napkollektor jobb felső része, ami visszatérő vagy előremenő is lehet:

Ritter 18 csöves napkollektor felső 3 rögzítése zsindely - tetőn:

Ritter 18 csöves napkollektor alsó 3 rögzítése zsindely-tetőn

Ritter 2 napkollektor Ritter 3 18 csöves felső Ritter4 18csöves alsó 3 rögzítése zsindely-tetőn

Ritter üvegcsöves U-csöves napkollektor - kezdjük lehúzni az egyik üvegcsövet:

Ritter üvegcsöves U-csöves kollektor - lehúztuk az egyik üvegcsövet és az abszorber hengert, így látszik a belső U-cső, ami nem réz, hanem inox

VariSol E beintegrálható napkollektor. Nem-ázik-be típusú. Belül rézcső+rézlemez abszorberrel. VILÁGSZÍNVONAL

Ritter6 üvegcsöves U-csöves napkollektor Ritter7 üvegcsöves U-csöves napkollektor VariSol integrálható napkollektor

X nevű átlagos sík napkollektor jobb felső része a réz gyűjtőcsővel:

X nevű átlagos sík napkollektor jobb felső részének metszete (oldalsó szigetelés nincs):

X nevű átlagos sík napkollektor metszete a felső gyűjtőcsővel és az Alu (sajnos nem réz) abszorber lemezzel:

Napkollektor - X2 átlagos síkkollektor X3 átlagos síkkollektor metszete

Plastik napkollektor kizárólag medencéhez:

1 m2 felületre beeső Napenergia:

Belső tér hőlépcsőjének alakulása télikerteknél

Plastic napkollektor 1 m2 felületre eső Napenergia Télikertek - belső tér hőlépcsőjének alakulása
Unical szerviz:
Szerviz sor mögött, táblázatokban, megtalálhatók a szervizesek, kattintson a főoldalon a sárga csíkon az Unical kazánok, hőszivattyúk feliratra, majd kattintson a jobb oldali oszlopban a ▼ Szerviz kazánokhoz, vagy ▼ Szerviz hőszivattyúkhoz feliratra.


Unical képviselet egész Magyarországra vonatkozóan 2006 óta a Homor és Lányai Kft.
Cégvezető: Homor Miklós épületgépész és napkollektor / hőszivattyú / kazán szakértő, mobil: 06 30-6900-421 tel/fax: 0622/37-94-36
fás kazánok és lakossági hőszivattyúk e-mail: , lakossági kondenzációs kazán e-mail: ,
klíma e-mail: , központi e-mail: , közületi hőszivattyúk és kazánok:
Házhoz szállítunk szinte mindent! Jogi székhely: Székesfehérvár, Liget sor 10. | Adószámunk: 13146597-2-07
Főoldal * Unical * Kondenzációs kazánok * Vegyestüzelésű kazánok * Napkollektoros rendszerek * Hőszivattyúk, hőszivattyú árak * Levegő-levegő hőszivattyúk * Videók * Nft